MAHART hulladékszállító hajó

 

HULLADÉKSZÁLLÍTÓ HAJÓ PROJEKT 2015 - 2016

 

A MAHART PassNave Személyhajózási Kft. a legnagyobb múlttal rendelkező személyhajózási vállalkozás Magyarországon, amelyben 2014-től kezdve a többségi tulajdonos ismét a Magyar Állam lett. A cégben, a megszerzett szakmai tapasztalathoz jelentős innováció is párosul, így rövid-, közép- és hosszútávú céljai között folyamatosan versenyképességének megőrzése, valamint a hazai és EU előírások példaszerű betartása szerepel, ezáltal egyszerre növelve az állami bevételeket és építve Magyarország imázsát. 

A Mahart kikötői szolgáltatásának elmúlt éves tapasztalatai azt mutatják, hogy Budapesten az FKF Zrt. által üzemeltetett, közútról történő napi rendszeres szemétszedés az éttermi állóhajók, a nemzetközi szállodahajók, valamint a rendezvényhajók esetében komoly forgalmi és így emissziós terhelést jelent az amúgy is túlzsúfolt pesti alsórakpartnak. Mindegy, hogy melyik típusú hajózásról beszélünk, a rajtuk zajló vendéglátás jelentős mennyiségű hulladékot generál, amely tárolása a kikötők környékén nem minden esetben történik a városképhez elvárható módon, sok esetben láthatóak igénytelenül elhelyezett tárólóedények, kukák.

Felismerve a fenti problémát, a fenntartható fejlődés valamint a jövőért érzett felelősség jegyében a Mahart PassNave 2015-ben vásárolta meg Hollandiából azt a hajót, amelyet kizárólag önerős beruházás keretében átalakít át hulladékszállító hajóvá.

A 17.5 méter hosszú, 4.72 méter széles, műanyag és könnyen manőverezhető testű, 2x280 kW Volvo motorral ellátott hajó 8 tonna hasznos terhet tud szállítani.

Egyeztetve a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szakembereivel, a Mahart 2016 tavaszától e szemeteshajójának segítségével egy olyan vízoldalról történő szemétszedést tud majd megvalósítani, amely már nem zavarja a közúti forgalmat, valamint könnyebbséget jelent minden hajózásban érdekelt vállalkozás részére is, továbbá kevésbé környezetszennyező, így hosszútávon a Mahart PassNave-nek, mint állami többségi tulajdonban lévő cégnek társadalmi felelőségvállalását erősítheti. A 16 darab 0,7 köbméteres tárolóedényt befogadni képes hajó semmilyen formában nem lesz városképileg sem zavaró, hiszen a tárolóedények a hajó hasában lesznek elhelyezve, így a város lakosai, valamint az idelátogató külföldi és belföldi turisták mindösszesen egy Mahart PN / FKF ZRt. közös designnal készült, egyébként különleges hajótestet fognak látni. A szemét kirakodására pedig - a Főkert Zrt. szakembereinek segítségével - egy eddig még soha nem látott zöld kikötőben kerül sor, amely kikötő a Dráva utcánál kerül kialakításra. A kikötő e helyen történő kialakításával, a rakpart forgalmát nem zavaró módon kerülhet sor az összeszedett hulladék átrakodására, amelyhez a Főkert Zrt. és a Mahart PN Kft. egy zöld oázis pontont valósított meg, így az arra autózók egy új üde színfoltot láthatnak egy ipari létesítmény helyett. A hajótest formája, valamint a tervezett technológia miatt az átrakodás semmilyen zajterheléssel sem fog járni.

A hulladékszállító hajó jelenleg tesztüzemben üzemel. A kabinos hajókról máris érkezett pozitív visszajelzés a hajó munkájával kapcsolatban. A tervek szerint, a tulajdonos bevonásával megvalósuló sajtónyilvános esemény keretében lehet elindítani a napi rendszeres szolgáltatást, amely Közép- Európában iránymutató fejlesztés lesz. A szolgáltatás megvalósításával a Mahart PassNave-nak a kikötői szolgáltatásainak zöldebbé tétele a célja, és nem a közvetlen haszonszerzés.